Aprila 2023 je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekal dogodek EESTEC Olympic hekaton na temo sončne energije. Tekmovanje je bilo soorganizirano s strani Evropskega združenja študentov elektrotehnike (EESTEC) in Kluba študentov energetike (ŠEK). Dogodek je privabil dvanajst skupin študentov, ki so se pomerili v ustvarjanju inovativnih rešitev na področju sončne energije.

V vsaki od skupin so sodelovali od dva do trije študenti, kar je privedlo do živahnega in ustvarjalnega vzdušja med tekmovanjem. Prijavljeni timi so se imenovali: 90 stopinj, Absolventi, Dollar chips, ELFLEX, FotoDefek, Horus, Olympic trio, Samo, Žiga, Teo, Spanish Armada, Svet modrecev, ThomasGoesSolar in Union de la Chouffe. Skupine so bile sestavljene iz študentov različnih študijskih smeri, kar je omogočilo izmenjavo idej in raznolik pristop k reševanju problemov.

Tekmovanje je vključevalo številne izzive, ki so jih pripravili trije laboratoriji Fakultete za elektrotehniko: Laboratorij za električna omrežja in inštalacije (LEON), Laboratorij za energetske strategije (LEST) ter Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO). Vsaka skupina se je soočila z nalogami, ki so izhajale iz teh področij. Tekmovalci so morali pokazati svoje znanje, inovativnost ter sposobnost sodelovanja v ekipi.

Po koncu tekmovanja so se ekipe predstavile s svojimi projekti in idejami, kar je bilo pomemben del ocenjevanja. Predstavitve so bile priložnost za študente, da pokažejo svoje dosežke in razložijo, kako so se spopadli s postavljenimi izzivi. Celoten dogodek, vključno s predstavitvami, se je zavlekel vse do večera.

Zmagovalna ekipa, ki je bila razglašena za najboljšo, je bila skupina 90 stopinj. Njeni člani, Janez Dolinšek, Martin Turk in Rok Zupančič, so navdušili s svojim inovativnim pristopom in odlično izvedbo projekta. Za njihovo izjemno delo so prejeli prvo nagrado - enotedensko študentsko izmenjavo na Iberskem polotoku.

Drugo uvrščeno ekipo imenovano Dollar chips sestavljajo študentje: Tjaša Remec, Klemen Lesničar, Luka Peršolja; tretjeuvrščeno ekipo po imenu ELFLEX pa sestavljajo študenti: Tadej Mavsar, Emil Ćeman, Uroš Aleksej Kramar.

Podelitev nagrade zmagovalni ekipi je potekala naslednji dan, 20. aprila 2023, v avli fakultete. Dogodek je bil poseben trenutek, ko so zmagovalci prejeli priznanje za svoj trud in izjemne dosežke. Podelitev nagrade je bila priložnost za proslavljanje in deljenje veselja ob uspehu.

Da bi bralcem približali dogajanje na hekatonu in podelitvi nagrade, je bil ustvarjen kratek posnetek, ki prikazuje vzdušje in pomembne trenutke dogodka. Video je zgovoren prikaz ustvarjalnosti in strasti, ki so ju študenti vložili v svoje projekte ter veselja ob prejemu nagrade.

EESTEC Olympic na temo sončne energije je bil izjemno uspešen dogodek, ki je združil študente z različnih področij in jih spodbudil k inovativnemu razmišljanju. Organizatorji in udeleženci so se veselili priložnosti za razširjanje znanja in izmenjavo idej na področju sončne energije. Takšni dogodki pomagajo spodbujati in razvijati zanimanje za trajnostno energetiko med mladimi ter prispevajo k razvoju in napredku na tem področju.